Geïmpregneerd /onder druk behandeld tuinhout

Eerder deze week kregen we een recensie over een van onze producten, waarin o.a. stond:

“Het eerste wat me opviel hoe slecht het hout was geïmpregneerd, met groene spetters op een aantal onderdelen”

Ik heb persoonlijk een grote hekel aan slechte recensies, en deze was ook nog ongefundeerd. We doen ons uiterste best om een product van topkwaliteit te leveren, met een service van topkwaliteit, en we lopen elk commentaar na om het beter te doen. Ik heb wel eens gedacht dat het erom gaat dat de klant onderkent welk product deze heeft gekocht en daarop zijn verwachtingen aanpast.

Deze recensie heeft me ertoe aangezet om dit snelle bericht te schrijven, aangezien uit deze bewering duidelijk is dat klanten niet beseffen wat geïmpregneerd hout eigenlijk is. Laat ik eens iets uitleggen hierover, zodat de mensen meer inzicht krijgen in wat ze kopen, dat er geen fouten zijn gemaakt en evenmin dat de impregnering niet goed zou zijn gebeurd.

Impregneren en onder druk behandelen is hetzelfde. Het proces is identiek en wordt doorgaans uitgevoerd op dennenhout voor buitengebruik als bescherming tegen rotten:

Termen

De twee gebruikte termen beschrijven exact dezelfde houtbehandeling:

  • Impregneren gebeurt door middel van impregneermiddelen, een bekend merk impregneermiddel is ‘Tanalith E’. Dit merk is al bekend sinds de jaren veertig.
  • Onder druk behandelen is het proces waarin een product als ‘Tanalith E’ wordt gebruikt.

Proces

Het behandelingsproces wordt uitgevoerd door het hout in een grote tank te plaatsen. Daarna wordt de tank afgesloten en vacuüm gezogen. Vervolgens wordt de impregneervloeistof binnengelaten en wordt onder druk in het hout geperst. De diepte waarmee de vloeistof binnendringt, bedraagt enkele millimeters.

Bestanddelen

Het hoofdbestanddeel is koper, waaraan andere chemicaliën zijn toegevoegd. Koper werkt uitstekend als bescherming tegen houtrot en insecten. De andere chemicaliën (biociden) beschermen tegen andere houtrotsoorten waarop koper geen invloed heeft, zoals bruinrotschimmel. Deze stoffen zijn totaal niet schadelijk en kunnen bij dieren en kinderen worden gebruikt. Vissen kunnen er wel gevoelig voor zijn.

Hout rotbestendig maken

Het middel doet exact wat het belooft, beschermt het hout uitstekend tegen rot. Intern wordt gezegd dat de beschermingsduur ongeveer 60 jaar is, naar buiten toe wordt ongeveer 30 jaar gezegd. Het is behoorlijk goed spul!

De beperkingen van impregneren/behandeling onder druk

In het hierboven uitgelegde proces ondergaat het hout de volgende veranderingen:

  • De kleur is in het begin lichtgroen.
  • Het verkleurt tot lichtbruin door weersinvloeden.
  • Het hout krijgt uiteindelijk een natuurlijke zilvergrijze kleur.

Deze kleurverandering is absoluut geen aanwijzing dat de bescherming van conserveringsmiddel afneemt. U kunt vervolgens dit hout van decoratieve afwerkingslagen voorzien in de door u gewenste kleur. Er zijn hiervan veel voorbeelden te zien op onze website en in onze catalogus.

Bij veel van onze producten leveren wij bevestigingsmiddelen met een vergelijkbare levensduur mee, maar let wel op dat als hout is gezaagd, ingekeept, verzaagd enzovoorts, er een vergelijkbare behandeling nodig is om het hout te blijven beschermen.

Aangetroffen mankementen in onder druk behandeld/geïmpregneerd hout

Soms treft een klant mankementen aan in het proces, zonder er veel van te begrijpen, zoals in de recensie hierboven. Enkele van de volgende mankementen zijn aangetroffen:

Vorming van zouten:

Bij geïmpregneerd hout lijkt het soms dat er zich zouten vormen op het houtoppervlak. Dit is in werkelijkheid hars dat geel/groen wordt vanwege de impregnering. Deze plekken gaan geleidelijk weg. Hier volgt een voorbeeld met de ‘spetters’ waarover in de recensie is geklaagd:

Een van onze tuinschermen waarop de vorming van zouten en ‘spetters’ te zien zijn

Op deze foto zijn er groene plekken op het tuinscherm te zien. Hier is niets aan te doen: dit vormt een onderdeel van het drukbehandelingsproces. Mogelijk ziet u dit op uw nieuwe pergola, plantenbak of prieel. Houd er maar rekening mee, want dit is heel normaal.

Schimmels en meeldauw:

Hout dat wordt geïmpregneerd door keteldrukinductie wordt erg vochtig tijdens de behandeling. Als gevolg daarvan kan het hout vatbaar zijn voor meeldauw of schimmels, vooral in warmere jaargetijden. Deze uiterlijke onvolkomenheden op het product verdwijnen vanzelf, maar zijn ook eenvoudig handmatig te verwijderen. Schimmels hebben geen invloed op de kwaliteit of sterkte van het hout. Aangezien hout kan uitzetten en krimpen doordat het een natuurproduct is, kunnen de in de catalogus en productpagina’s op internet opgegeven afmetingen kleine afwijkingen vertonen.

Hier volgt een voorbeeld van een van onze showmodellen. U kunt tevens een kleine spleet in het hout zien, wat heel normaal is.

Meeldauw en de vorming van zoutkristallen.

Alle aanslag, vlekken, zouten enz. kunt u eraf wassen of laten zitten; uiteindelijk verdwijnen ze. Het is een standaardkenmerk van hout dat is geïmpregneerd. Onze klant van de slechte recensie ging verder met zijn commentaar:

“Na ons herstelwerk en een goede schrobbeurt om de groene spetters eraf te krijgen, staat de pergola nu eindelijk”

Dit baarde me veel zorgen en ik heb de klant dat toen verteld: “Schrob de spetters er niet af!” Daarmee wordt ook de bescherming verwijderd. U kunt gerust harsdruppels met een scherp mesje weghalen, maar ga het oppervlak niet afschrobben.

Zoals we nu weten, zijn dit geen spetters, maar dat dit intrinsieke eigenschappen van hout zijn en een normaal gevolg van het impregneerproces is, waarin het bestanddeel koper reageert met het vocht en sap in het hout zelf.

Hier is nog een voorbeeld van een aangetroffen mankement:

Lichte verbleking na het impregneringsproces.

Ik heb op dit product groene strepen erbij gezet om dit voor u te accentueren. U kunt zien dat er lichtere banen op zitten. Deze banen zijn waarschijnlijk ontstaan na het impregneringsproces en tijdens de opslag. Licht heeft een invloed op hout, daar kan weinig tegen gedaan worden

Tijdens de opslag zijn misschien bepaalde delen afgedekt als gevolg van verpakken, op de plaats zetten, enz. Andere delen worden blootgesteld aan licht. Licht brengt een reactie op gang in het hout, waardoor dit eerst bruin wordt en daarna zilverachtig. Nogmaals: niets aan te doen, en u kunt er maar beter rekening mee houden.

Na een paar weken krijgt het nieuwe bouwwerk een egale kleur door de blootstelling aan het licht, zonder belemmering van verpakkingen.

U kunt natuurlijk geïmpregneerd hout verven in de door u gewenste kleur. Impregneren is natuurlijk een behandeling tegen houtrot en NIET een decoratieve afwerking.