Menu
EUR
  • Dé specialist in Douglas hout
  • Goedkoopste houthandel met eigen winkel
  • Geen minimale afname nodig en snelle levering
  • Grote voorraad in de winkel direct af te halen

Wat kun je tegenkomen in geïmpregneerd grenen?

GRENENHOUT

Grenen is een naaldhoutsoort, afkomstig van de grove den (Pinus Sylvestris). De naam van de boom is niet terug te vinden in de naam van het houtsoort. Na grenenhout is grenen een van de meest gebruikte houtsoorten. Grenen is populair vanwege de prijs, maar is geen duurzame soort. Daarom wordt grenenhout voor buitengebruik geïmpregneerd, waardoor het gemiddeld 10 tot 15 jaar mee zal moeten gaan. Grenen wordt vaak in één adem genoemd met vurenhout, maar is wel degelijk anders. Het is donkerder van kleur en grenen heeft meer knoesten. Hierdoor heeft grenen een mooie natuurlijke uitstraling wat door veel mensen erg word gewaardeerd. Grenenhout is vrij zacht en daardoor goed te bewerken.

Groene vlekken

Wanneer geïmpregneerd grenenhout geleverd wordt zijn er vaak groene vlekken zichtbaar op het hout. Dit zijn sporen van het impregneermiddel. Deze groene vlekken zullen na plaatsing door weersinvloeden snel wegtrekken.

Hars

Hars is de natuurlijke bescherming van bomen tegen virussen en ongedierte. Het is een natuurlijk product dat hoort bij hout, de hoeveelheid hars en uiterlijk verschilt per houtsoort. Ook grenenhout is een harshoudende houtsoort. Dit betekent dat er ‘harslijnen’ en ‘harszakjes’ in het hout kunnen zitten. Als het warm wordt, zullen deze harsplekken gaan uitvloeien, waardoor er groene (later witte) strepen of stippen op het hout voor kunnen komen. Hars zal hard worden en door weersinvloeden wegspoelen, maar kan ook weggehaald worden met terpentine.

Kleurverschil bij geïmpregneerd grenenhout

Kleurverschil ontstaat door verschillende oorzaken, het ene stuk hout kan bijvoorbeeld meer vocht bevatten dan een ander stuk. Licht kan ook effect hebben op de kleur van hout.

Verschil in vocht van hout zorgt ervoor dat het een droger stuk hout meer impregneermiddel op kan nemen dat een stuk hout dat vochtiger is. In het droge hout trekt dan meer impregneermiddel, waardoor dit donkerder kleurt. Het kleurverschil zal na plaatsing door weersinvloeden snel wegtrekken.

Kromtrekken

Een natuurlijke eigenschap van grenenhout is dat het kan kromtrekken. Dit heeft geen invloed op de kwaliteit van het hout, het materiaal kan gewoon toegepast worden. Ons advies is om het hout na levering zo snel mogelijk te verwerken/fixeren. Bij de montage kunnen de planken het beste met de bolle kant naar buiten gericht vastgeschroefd worden.

Knoesten

Knoest word ook wel kwast, noest of weer genoemd. Dit zijn plaatsen waar de takken uit de boom groeide, een knoest heeft daarom een andere richting dan de rest van het hout. Dit hoort bij het karakter van het hout. Loszittende knoesten kunnen met houtlijm weer gemakkelijk vast gezet worden. Noesten zijn niet te voorkomen en hebben geen invloed op de kwaliteit van het hout.

Latstrepen bij geïmpregneerd hout

Om impregneermiddel goed op alle delen van het hout te laten komen, wordt het hout opgestapeld met daartussen latjes. Deze latjes zijn na het impregneren vaak zichtbaar op het hout. De latstrepen zullen na plaatsing door weersinvloeden na verloop van tijd wegtrekken.

Ruwe plekken en randen

Hout is een ruw natuurproduct. Het grenenhout in ons assortiment wordt altijd geschaafd en zo glad gemaakt. Het kan voorkomen dat het hout toch ruwe plekjes heeft. Dit komt doordat de structuur van het hout onregelmatig is, waardoor de machinale schaaf niet alle plekken van het hout raakt. Deze plekken kunnen eventueel zelf gladder gemaakt worden door ze bij te schuren.

Scheuren

Door vocht of droogte ontstaat volumeverandering waardoor hout kan uitzetten, of krimpen, waardoor ook scheuren kunnen ontstaan. Hout ‘werkt’ door weersomstandigheden: in de zomer krimpt het hout door droogte en warmte en in het najaar zet het uit door vocht. Bij grenenhout kan dit zorgen voor kleine en grote scheuren. Deze hebben geen invloed op de kwaliteit van het hout. Grenenhout is een soort waar zowel kop- als krimpscheuren op het oppervlak van het hout kunnen voorkomen.

Uitzetten en krimpen

Grenenhout is een vers product dat ook vloeistoffen geïmpregneerd wordt. Dat betekent dat het hout vol vocht zit als het afgeleverd of geplaatst wordt. Het ene stuk hout kan droger zijn dan het andere, waardoor er minimale maatverschillen kunnen zijn. Daarnaast ‘werkt’ hout door  weersomstandigheden. Het is belangrijk om er bij de montage voor te zorgen dat het hout ruimte heeft om uit te zetten en te krimpen.

Vergrijzing

De lichte kleur van grenenhout zal vergrijzen of vergelen onder invloed van buitenaf. Bij toepassing in de tuin kan de kleur van het hout onderling ook gaan verschillen. Dit kan komen doordat op de ene plek bijvoorbeeld meer zonlicht komt dan op een andere. Bij grenenhout is verkleuring niet tegen te gaan, wij adviseren onze klanten dan ook om het hout met een beits te bewerken.

Verschil in kleur en structuur

Hout is afkomstig van bomen, dit is een natuurproduct en daardoor is geen enkele plank of balk hetzelfde. De kleuren en structuur van het hout zullen daarom verschillen. Ook op een stuk zelfde hout zelf kan kleurverschil zichtbaar zijn. Dit kan komen door inpakmaterialen als omsnoerbanden, maar ook omdat hout aan de buitenkant van een pakket meer verkleurt dan aan de binnenkant. Onder invloed van weersomstandigheden zal het kleurverschil meer naar elkaar toe trekken.

Schimmel

Hout is vaak vers en wordt aangeleverd in volle pakketten. In deze pakketten is het vochtig, waardoor er voornamelijk bij warm weer schimmel op het hout kan ontstaan wat er niet fraai uit ziet. Vooral tijdens warme en vochtige periodes kan het voorkomen dat schimmels vat krijgen op hout. Dit uit zich door het zichtbaar worden van schimmelplekken op het hout. Schimmels hebben geen invloed op de kwaliteit van het hout. Laat bij schimmelvorming het hout goed drogen, daarna is het vaak zo van het hout te borstelen of  met bleekwater weg te borstelen. Mocht er toch nog schimmel zichtbaar zijn kan dit eventueel ook nog met schuren te verwijderen zijn.

 

Verder raden wij het af om hout in contact met de grond te monteren, wanneer u dit wel doet moet dit goed worden onderhouden, behandeld en in de gaten worden gehouden in verband met eventueel rotten van het hout. Vocht + Hout = Rot.

 

 

 

 

 

Winkel met webshop
Houthandel sinds 1979. Wij hebben naast onze webshop, ook een winkel nabij Zwolle.
Bezorging
Gratis levering vanaf €1500,-. Levertijd gemiddeld 7 werkdagen
Ruime voorraad
Ruime voorraad hout: zowel online, als in onze winkel
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

0
Vergelijk
Start vergelijking

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!