Menu
EUR
  • Dé specialist in Douglas hout
  • Goedkoopste houthandel met eigen winkel
  • Geen minimale afname nodig en snelle levering
  • Grote voorraad in de winkel direct af te halen

Wat zijn de eigenschappen van hardhout?

HARDHOUT

Met hardhout word letterlijk een harde houtsoort bedoeld en staat bekend om zijn warme, diepe kleur. Het kan goed tegen aantasting door schimmels en insecten. Het is een duurzame houtsoort die gemiddeld 20 – 25 jaar mee kan gaan. Hardhout kent verschillende toepassingen in de tuin zoals bijvoorbeeld schutting, tuinpaal of tuindeur. De lange levensduur maakt het hout ook geschikt als vlonder in de tuin of aan het water. Daarnaast wordt hardhout vaak gebruikt als damwand of beschoeiing.

Hars

Hars is de natuurlijke bescherming van bomen tegen virussen en ongedierte. Het is een natuurlijk product dat hoort bij hout, de hoeveelheid hars en uiterlijk verschilt per boomsoort. Sommige hardhout bevat dus ook hars. Als het warm wordt zullen harsplakken uitvloeien waardoor er groene (en later witte) strepen of stippen op het hout verschijnen. Hars wordt hard en zal door weersinvloeden zelf wegspoelen. Hars kan ook met een borstel makkelijk weggeveegd of geschraapt worden. Als dit niet makkelijk gaat kan de hars eventueel verwarmd worden voor verwijdering. Wegpoetsen met een doek terpentine wil vaak ook helpen.

Kromtrekken

Door de natuurlijke hardheid van hardhout is het mogelijk dat het kan kromtrekken. Dit heeft geen invloed op de kwaliteit van het hout, het materiaal kan gewoon toegepast worden. Ons advies is om het hout na levering zo snel mogelijk te verwerken of in de schaduw te leggen, aangezien het bij warmte sneller kromtrekt. Bij de montage kunnen de planken het beste met de bolle kant naar buiten gericht vastgeschroefd worden. Hardhouten vlonderplanken zijn recht te trekken met een spanner en palen met kromming kunnen gewoon gebruikt worden.

Pinholes, gaatjes in hout

Het kan voorkomen dat er kleine gaatjes in het geleverde hout zit, dit zijn ‘pinholes’. Deze gaatjes ontstaan door nathoutboorders. Deze nathoutboorders leven van de sapstroom in de boom en gaan dood wanneer de boom gekapt word. In gezaagd / gedroogd hout komen ze niet meer voor. De ontstane gaatjes hebben verder geen effect op het hout en is niets om zorgen over te maken en de pinholes hoeven dus ook niet meer behandeld te worden.

Knoesten

Knoest word ook wel kwast, noest of weer genoemd. Dit zijn plaatsen waar de takken uit de boom groeide, een knoest heeft daarom een andere richting dan de rest van het hout. Dit hoort bij het karakter van het hout. Loszittende knoesten kunnen met houtlijm weer gemakkelijk vast gezet worden. Knoesten in hardhout is niet iets wat vaak voorkomt.

Scheuren

Door vocht of droogte ontstaat volumeverandering waardoor hout kan uitzetten, of krimpen, waardoor ook scheuren kunnen ontstaan. De scheuren die ontstaan hebben over het algemeen geen invloed op de stabiliteit of duurzaamheid van het hout. Er is zelfs de mogelijkheid dat onder invloed van de luchtvochtigheid de ontstane scheuren weer volledig dicht kunnen gaan.

Bloeden

Veel hardhoutsoorten bevatten van nature looizuren die kunnen ‘uitbloeden’. Dit kan bruine vlekken op onderliggend straatwerk achterlaten. Als het buiten toegepast wordt, kan dit naast watervlekken ook bruine vlekken achterlaten op onderliggend straatwerk of muurtjes. Dit zijn hardnekkige vlekken, maar moeten na verloop van tijd weer vervagen en verdwijnen.

Vergrijzing

Na verloop van tijd zal alle hout, door invloeden van buitenaf verkleuren en vergrijzen. Het vergrijzen van hout is iets wat gedeeltelijk voorkomen kan worden door het hout te behandelen met beits of olie. Hoe donkerder de behandeling, hoe beter het hout beschermd is.

Watervlekken

Veel hardhoutsoorten bevatten van nature looizuren. Deze reageren op aanraking met water. Zodra hardhout in contact komt met (regen) water zullen er waterkringen ontstaan. Deze zullen na verloop van tijd wegtrekken.

Zwarte vegen en vlekken

Veel hardhoutsoorten bevatten van nature looizuren. Deze reageren op aanraking met staal. Door bijvoorbeeld contact met stalen heftrucklepels, een stelling of een zaaglijn in het productieproces ontstaan zwarte plekken en strepen. Deze verdwijnen na plaatsing vanzelf door weersinvloeden, maar kunnen ook verwijderd worden met ontweringswater. Wij adviseren altijd RVS bevestigingsmaterialen te gebruiken bij de montage van hardhout, om te voorkomen dat het looizuur vlekken veroorzaakt.

 

 

Verder raden wij het af om hout in contact met de grond te monteren, wanneer u dit wel doet moet dit goed worden onderhouden, behandeld en in de gaten worden gehouden in verband met eventueel rotten van het hout. Vocht + Hout = Rot.

Winkel met webshop
Houthandel sinds 1979. Wij hebben naast onze webshop, ook een winkel nabij Zwolle.
Bezorging
Gratis levering vanaf €1500,-. Levertijd gemiddeld 7 werkdagen
Ruime voorraad
Ruime voorraad hout: zowel online, als in onze winkel
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

0
Vergelijk
Start vergelijking

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!