Menu
EUR
  • Dé specialist in Douglas hout
  • Goedkoopste houthandel met eigen winkel
  • Geen minimale afname nodig en snelle levering
  • Grote voorraad in de winkel direct af te halen

Welke eigenschappen heeft eikenhout?

eikenhout kopen

 

Eikenhout: eigenschappen, toepassingen en duurzaamheid

Eikenhout wordt steeds vaker toegepast vanwege de landelijke, robuuste uitstraling dat vooral tevoorschijn komt als het na verloop van tijd vergrijst. Het is een harde houtsoort die onbehandeld ruim 20 jaar meegaat, mits het niet in contact staat met grond. Daardoor is eiken een voordelig alternatief voor hardhout. Het eikenhout in ons assortiment is vers gezaagd en bedoeld voor buiten gebruik. Wij verkopen diverse eiken producten zoals eiken balk 10x10cm, eiken balk 12x12cm, eiken balk 15x15cm en eiken balk 20x20cm.

Fijnbezaagd eikenhout heeft een ruw oppervlak. Geschaafd eikenhout heeft een glad oppervlak. Eiken balken worden steeds vaker toegepast als eiken constructie hout in de tuin, in bijvoorbeeld eiken schuttingen, eiken tuinhuizen, in een eiken poolhouse of in eiken bijgebouwen. Eiken heeft een luxe maar ook stoer uiterlijk, het werkt, scheurt waardoor het al snel een robuuste uitstraling krijgt. Eiken balken worden toegepast voor eiken gebinten, carports, bijgebouwen, afdak constructies, tuinhuisjes etc.

Veelgestelde vragen over de eigenschappen van eikenhout

Bekijk hieronder de veelgestelde vragen over de eigenschappen van eikenhout.

Kan eikenhout kromtrekken?

Eikenhout is erg hard, dit is een goede eigenschap, maar kan er ook voor zorgen dat het hout snel krom kan trekken. Dit heeft geen invloed op de kwaliteit van het hout, het materiaal kan gewoon toegepast worden. Ons advies is om het hout na levering zo snel mogelijk te verwerken, wanneer eikenhout goed word bevestigd/gefixeerd zal het minder snel kromtrekken. Bij montage kunnen de bijvoorbeeld eiken planken het beste met de bolle kant naar buiten gericht vastgeschroefd worden. Hierdoor staan de randen van de plank bij kromtrekken niet in het zicht.

Welke toepassingen heeft eikenhout?

Eiken hout kent vele toepassingen. Eikenhout wordt gebruikt voor veranda's, overkappingen, eikenhouten constructies, gebinten en eiken wanden. Wanneer eikenhoud gedroogd is wordt het ook gebruikt voor vloeren en meubels. Eikenhout is een harde houtsoort die lang mee gaan. 

Bevat eikenhout knoesten?

Knoest word ook wel kwast, noest of weer genoemd. Dit zijn plaatsen waar de takken uit de boom groeide, een knoest heeft daarom een andere richting dan de rest van het hout. Dit hoort bij het karakter van het hout. Loszittende knoesten kunnen met houtlijm weer gemakkelijk vast gezet worden. Let op, in eiken is dit iets wat niet vaak voorkomt!

Waarom wordt eikenhout niet haaks afgekort?

Fijnbezaagd eikenhout  wordt nooit met een haakse kop geleverd, dit omdat eiken snel scheurt aan de kopse kanten. In de meeste gevallen wordt eiken met een overlengte geleverd zodat deze in het werk haaks gezaagd kan worden en zo ook eventuele kopscheuren weg te werken.

Zijn ruwe plekjes en randen normaal voor eiken?

Fijnbezaagd eikenhout heeft altijd een volledig ruw oppervlak, maar ook geschaafd, ofwel glad, eikenhout kan soms kleine ruwe plekjes hebben. Dit komt doordat de structuur van het hout onregelmatig is, waardoor de machinale schaaf niet alle plekken van het hout raakt. Deze plekken kunnen eventueel zelf gladder gemaakt worden door ze bij te schuren.

Kan eikenhout scheuren?

Door vocht of droogte ontstaat volumeverandering waardoor hout kan uitzetten, of krimpen, waardoor ook scheuren kunnen ontstaan. Bij eikenhout kan dit zelfs zorgen voor enorme scheurvorming, wat een karakteristieke eigenschap is van het hout. De scheuren die ontstaan hebben over het algemeen geen invloed op de stabiliteit of duurzaamheid van het hout. Er is zelfs de mogelijkheid dat onder invloed van de luchtvochtigheid sommige ontstane scheuren weer volledig dicht kunnen gaan. Eikenhout is wel een houtsoort dat vrijwel nooit zonder kop- en krimpscheuren zal zijn.

Kan eikenhout bloeden?

Eiken bevat van nature looizuren die kunnen ‘uitbloeden’. Als het buiten toegepast wordt, kan dit naast watervlekken ook bruine vlekken achterlaten op onderliggend straatwerk of muurtjes. Dit zijn hardnekkige vlekken, maar moeten na verloop van tijd weer vervagen en verdwijnen.

Is vergrijzing van eiken normaal?

Na verloop van tijd zal alle hout, door invloeden van buitenaf verkleuren en vergrijzen. Het vergrijzen van hout is iets wat gedeeltelijk voorkomen kan worden door het hout te behandelen met beits of olie. Hoe donkerder de behandeling, hoe beter het hout beschermd is.

Waarom heeft eiken soms watervlekken?

Veel hardhoutsoorten bevatten van nature looizuren. Deze reageren op aanraking met water. Zodra eikenhout buiten word geplaatst zullen er eerst waterkringen ontstaan, daarna word de kleur donker tot zwart. Deze zullen na verloop van tijd wegtrekken en zal het eiken mooi grijs kleuren.

Waarom heeft eiken soms zwarte vegen en vlekken?

Eiken bevat van nature looizuren. Deze reageren op aanraking met staal. Door bijvoorbeeld contact met stalen heftrucklepels, een stelling of een zaaglijn in het productieproces ontstaan zwarte plekken en strepen. Deze verdwijnen na plaatsing vanzelf door weersinvloeden, maar kunnen ook verwijderd worden met ontweringswater. Wij adviseren altijd RVS bevestigingsmaterialen te gebruiken bij de montage van eiken, om te voorkomen dat het looizuur vlekken veroorzaakt.

Is verschil in kleur en structuur normaal bij eiken?

Aangezien hout afkomstig is van bomen, is geen enkele plank of balk hetzelfde. De kleuren en structuur van het hout kunnen daarom verschillen. Ook op een stuk hout zelf kan kleurverschil aanwezig zijn. Dit kan komen door inpakmaterialen als omsnoerbanden, maar ook omdat hout aan de buitenkant van een pakket meer verkleurt dan aan de binnenkant. Onder invloed van weersomstandigheden of door behandeling met olie zal het kleurverschil meer naar elkaar toe trekken.

Moet ik grondcontact vermijden bij eikenhout?

Wij raden het af om hout in contact met de grond te monteren, wanneer u dit wel doet moet dit goed worden onderhouden, behandeld en in de gaten worden gehouden in verband met eventueel rotten van het hout. Vocht + Hout = Rot.

 

Winkel met webshop
Houthandel sinds 1979. Wij hebben naast onze webshop, ook een winkel nabij Zwolle.
Bezorging
Gratis levering vanaf €1500,-. Levertijd gemiddeld 7 werkdagen
Ruime voorraad
Ruime voorraad hout: zowel online, als in onze winkel
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

0
Vergelijk
Start vergelijking

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!