Rabatdelen kopen?
Bij Houthandel van Gelder kun je diverse soorten rabatdelen kopen. Wij verkopen een groot assortiment rabat hout zoals Zweeds rabat, halfhouts rabat, overhangend rabat en dubbel rabat. Zo vind je bij ons Douglas Zweeds rabatdelen zwart geïmpregneerd, hardhouten meranti rabatdelen, vuren geïmpregneerd rabatdelen, Siberisch lariks rabat, vuren Zweeds rabatdelen zwart gespoten, thermisch gemodificeerd rabat en divers ander rabat hout. Bestel nu douglas of vuren veer en groef planken ofwel tand en groef planken.
Waar kun je rabatdelen toepassen?
Een rabatdeel is onder andere toepasbaar als:
- Gevelbekleding van een overkapping, schuur of tuinhuis.
- Gevelbekleding van een woningen.
- Als overlappende schuttingplank in een dichte schutting.
- Je kunt er bijvoorbeeld een plantenbak mee maken.
Online rabatdelen bestellen
Online rabatdelen bestellen? Je kunt direct rabatdelen bestellen via de webshop. Desgewenst is het ook mogelijk om eerst een offerte aan te vragen.
Veelgestelde vragen rabatdelen
Bekijk hier de meeste gestelde vragen over rabatdelen.
Wat zijn rabatdelen?
Rabatdelen zijn over elkaar grijpende planken die worden toegepast als gevelbekleding, wandbekleding (zowel horizontaal als verticaal) en als dakbeschot. Rabatdelen zijn te koop in diverse afmetingen en profielen. Zo heeft een blokhutprofielplank en een vellingdeel een groef en een messing die in elkaar geschoven worden. Door ontstaat een dichte wand. Zweeds rabat moet je juist potdekselen waarbij het hout moet kunnen werken. Daarom worden deze planken ook wel potdekselplanken genoemd. Schroef daarom altijd door de dikke kant. De dunne zijde van de Zweeds rabatplank wordt vastgehouden door de overlap van de plank.
Wat is Zweeds rabat?
Zweeds rabat is een rabat profiel dat taps toeloopt. De plank heeft een dikke kant en een dunne kant. Deze planken worden horizontaal gemonteerd doormiddel van potdekselen. Hierbij wordt de plank aan de dikke zijde geschroefd. De dunne kant is voor de overlap en mag nooit vastgeschroefd worden omdat het hout moet kunnen werken. Doet u dit wel dan ontstaan scheuren. De laatste jaren is Zweeds rabat uitgegroeid tot één van de populairste profielen. Dit profiel wordt veel toegepast in landelijke kapschuren, overkappingen, schuurtjes en als schutting. Populair is het zwart gespoten Zweeds rabat. De zwarte kleur steekt prachtig af bij blak douglas hout!
Welke soorten rabatdelen zijn er?
Er zijn verschillende soorten rabatdelen zoals:
- Kunststof rabatdelen, bijvoorbeeld composiet rabat speciaal voor buiten toepassingen.
- Houten rabatdelen, bijvoorbeeld douglas hout, thermohout, eiken, hardhout en geïmpregneerd hout.
Kunststof rabat heeft als voordeel dat het onderhoudsvriendelijk is. Houten rabatdelen moeten goed donderhouden worden. Dit kan bijvoorbeeld door het hout te beitsen of na te behandelen met een impregneermiddel.
Welke soorten rabatdelen zijn er?
Er zijn verschillende soorten profielen voor rabat planken, elk met unieke eigenschappen die de afwerking en uitstraling van een project beïnvloeden. De meest voorkomende profielen zijn:
-
Zweeds rabat (of potdekselprofiel):
- Het profiel van Zweeds rabat heeft een taps toelopende vorm, waarbij de achterkant dikker is dan de voorkant.
- De overlappende montage van deze potdekselplanken zorgt het voor een speels en rustiek effect. Zweeds rabat is relatief makkelijk te monteren. Lees wel eerst goed de montage voorschriften van Zweeds rabat.
- Zweeds rabat is populair voor gevelbekleding van schuren, overkappingen en tuinhuizen en biedt goede waterafvoer. Het meest wordt er bij buiten toepassingen in de tuin gekozen voor rabat planken van douglas hout.
-
Halfhouts rabat:
- Het halfhouts profiel heeft een halfronde rand aan één kant en een uitsparing aan de andere kant, zodat de delen strak op elkaar aansluiten.
- Dit profiel heeft een gladde uitstraling en is geschikt voor moderne gevels en strakke lijnen.
- Halfhouts rabat delen kunnen zowel horizontaal als verticaal gemonteerd worden.
-
Dubbel rabat:
- Dit dubbel rabat profiel heeft twee rabatdelen in één plank, waardoor het sneller te monteren is en een smalle, horizontale lijn creëert.
- Het dubbel rabatprofiel is een goede keuze voor een moderne uitstraling en wordt vaak gebruikt bij nieuwbouw en renovaties van woningen.
-
Veer en groef (tong en groef):
- Het veer en groef profiel heeft een tand (veer) aan de ene kant en een gleuf (groef) aan de andere kant, zodat de delen naadloos in elkaar klikken.
- Het is geschikt voor zowel horizontale als verticale montage en zorgt voor een gladde, strakke afwerking.
- Veel gebruikt voor binnenbekleding en buitenbekleding vanwege de strakke aansluiting zonder zichtbare naden.
-
Rabathout zonder profiel (planken):
- Dit zijn eenvoudige, standaard platte planken die tegen elkaar gemonteerd worden zonder speciaal profiel.
- Houten planken zijn geschikt voor eenvoudige, rustieke toepassingen, zoals schuttingen of binnenbekleding, en hebben vaak een meer handgemaakte uitstraling.
Keuze van het juiste profiel:
De keuze voor een specifiek profiel hangt af van de gewenste stijl en toepassing. Zweeds rabat past goed bij landelijke of klassieke stijlen, terwijl halfhouts en dubbel rabat vaak worden gekozen voor moderne, strakke ontwerpen. Rabat met veer en groef is ideaal voor wie een gladde, naadloze afwerking wil.
Kan ik hier online rabatdelen kopen?
Je kunt bij Houthandel van Gelder online een breed assortiment rabatdelen kopen. Populaire lengtes voor rabat zijn 3, 4 en 5 meter. Rabat delen worden veel toegepast als wandbekleding van een kapschuur, overkapping, tuinhuis of schuur. Ook zie je steeds meer dat men van Zweeds rabat schuttingen bouwt. Je kunt hier zowel geïmpregneerde, onbehandelde en zwarte rabatdelen kopen. Gebruik wel voldoende regelwerk en zorg er altijd voor dat het rabat hout kan werken! Lees hier alles over het bezorgen van hout of bezoek onze houthandel vlakbij Zwolle.
Kan ik hier zwarte rabatdelen kopen?
Ja, je kunt hier online zwarte rabatdelen kopen. Zwarte rabatdelen geven een stijlvolle als moderne uitstraling aan bijvoorbeeld een overkapping. Zwart rabat contrasteert mooi met onbehandeld douglas hout. Zwart rabat hout wordt meestal gebeitst met Remmers induline GW-310 beits.
Wat is het verschil tussen zwart gedompeld en gespoten rabat?
Zwart gespoten rabatdelen zien eruit alsof ze zwart geverfd zijn. Wanneer je hout dompelt dan is de houtnerf nog zichtbaar en is het resultaat mat zwart. Voor het mooiste resultaat kies je voor gespoten rabatdelen. De prijs daarvan ligt wel een fractie hoger in vergelijking met gedompeld hout.