Houthandel van Gelder tel:+31 (0)38 376 0173 - Offerte aanvragen? Contact

Underlayment of OSB platen?

  • Geplaatst op
  • Door Raymond Heibrink
  • 1
Underlayment of OSB platen?

Wat is de beste keuze voor dakbeschot, underlayment of OSB platen? Wat zijn de verschillen?

Wij krijgen regelmatig de vraag 'Wat is de beste keuze voor dakbeschot underlayment of OSB platen'. Beide houten platen zijn constructieplaten.

 

Wat is underlayment?

Underlayment bestaat uit verschillende lagen fineer die haaks op elkaar watervast verlijmd zijn. Dit maakt deze plaat vaak nog sterker dan normaal hout! Underlayment platen zijn mooi glad en hebben een houtstructuur. Voor zichtwerk en decoratieve doeleinden zeker aan te bevelen ten opzichte van OSB platen. Ons underlayment heeft aan de lange zijden een messing en groef voor een optimale verbinding tussen de platen. Een Underlayment plaat heeft een dragende functie en wordt toegepast als ondervloer, wandbekleding, verpakking en dragende constructies in een droog klimaat.

 

Wat is een OSB plaat?

Een OSB plaat is veel ruwer en bestaat uit geperste houtspaanders die onderling watervast verlijmd zijn. Om de OSB plaat glad te maken wordt deze geschuurd. Door de ruwe opbouw ligt de prijs van een OSB 3 plaat lager en zijn deze OSB platen goedkoper. Je kunt namelijk veel meer van een boom verwerken in vergelijking tot underlayment of multiplex. Wij verkopen zowel 4-zijdig tand en groef en 2-zijdig tand en groef OSB plaat. OSB platen zijn toepasbaar als vloerplaat, ondervloer, wandplaat etc. OSB klasse 3 platen worden toegepast in zowel een vochtige als in een droge omgeving. Ten opzichte van Underlayment zijn OSB platen vocht gevoeliger.

 

Toepassingsmogelijkheden underlayment en OSB platen

Voor een schuur of overkapping wordt zowel Underlayment 18mm en OSB 3 platen toegepast. Underlayment heeft een mooier, gladder uiterlijk met houtstructuur. Let er wel op dat de platen droog blijven. Wanneer houten constructieplaten vochtig zijn en vochtig blijven, kan er op den duur schimmelvorming optreden.

 

Voor dakbeschot van een buiten overkapping dat in het zicht blijft raden wij daarom ook wel douglas dakbeschot 18x145mm (smalle plank) of douglas dakbeschot 18x195mm (brede plank) aan. Ook vellingdelen en kraaldelen zoals Vuren vellingdelen en vuren kraaldelen worden ook veel toegepast als dakbeschot bij overkappingen.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter. Let op, uw reactie wordt gepubliceerd onder het artikel. Dit is geen contactformulier.
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.