Underlayment of OSB platen?
Wij krijgen regelmatig de vraag 'Wat is de beste keuze voor dakbeschot underlayment of OSB platen'. Beide houten platen zijn constructieplaten.
[products=blog_underlayment_osb]
Wat is underlayment?
Underlayment bestaat uit verschillende lagen fineer die haaks op elkaar watervast verlijmd zijn. Dit maakt deze plaat vaak nog sterker dan normaal hout! Underlayment platen zijn mooi glad en hebben een houtstructuur. Voor zichtwerk en decoratieve doeleinden zeker aan te bevelen ten opzichte van OSB platen. Ons underlayment heeft aan de lange zijden een messing en groef voor een optimale verbinding tussen de platen. Een Underlayment plaat heeft een dragende functie en wordt toegepast als ondervloer, wandbekleding, verpakking en dragende constructies in een droog klimaat.
Wat zijn de kenmerken van Underlayment?
- Grote sterkte en stabiliteit door dunne lagen houtfineer die kruislings zijn verlijmd zijn.
- Geschikt voor onder andere vloeren en dakbeschot.
- Underlayment heeft een glad oppervlak.
- Leverbaar in verschillende diktes.
- Makkelijk verwerkbaar.
- Underlayment is relatief goedkoop.
Wat is een OSB plaat?
Een OSB plaat is veel ruwer en bestaat uit geperste houtspaanders die onderling watervast verlijmd zijn. Om de OSB plaat glad te maken wordt deze geschuurd. Door de ruwe opbouw ligt de prijs van een OSB 3 plaat lager en zijn deze OSB platen goedkoper. Je kunt namelijk veel meer van een boom verwerken in vergelijking tot underlayment of multiplex. Wij verkopen zowel 4-zijdig tand en groef en 2-zijdig tand en groef OSB plaat. OSB platen zijn toepasbaar als vloerplaat, ondervloer, wandplaat etc. OSB klasse 3 platen worden toegepast in zowel een vochtige als in een droge omgeving. Ten opzichte van Underlayment zijn OSB platen vocht gevoeliger.
Wat zijn de kenmerken van OSB platen?
- OSB is gemaakt van houtschilfers of houtsnippers die zijn gerangschikt in lagen en vervolgens onder hoge druk en warmte zijn samengeperst en verlijmd.
- Het is een sterk materiaal met een hoge structurele stabiliteit.
- Het oppervlak is minder glad dan underlayment.
- Minder gevoelig voor krimpen en uitzetten.
- Goed bestand tegen vervorming onder belasting.
- Relatief goedkoop materiaal.
- Efficiënt omdat veel materiaal van een boom gebruikt kan worden. Ook kan gerecycled hout toegepast worden in OSB platen.
- OSB platen zijn leverbaar in verschillende diktes.
Toepassingsmogelijkheden underlayment en OSB platen
Voor een schuur of overkapping wordt zowel Underlayment 18mm en OSB 3 platen toegepast. Underlayment heeft een mooier, gladder uiterlijk met houtstructuur. Let er wel op dat de platen droog blijven. Wanneer houten constructieplaten vochtig zijn en vochtig blijven, kan er op den duur schimmelvorming optreden.
Voor dakbeschot van een buiten overkapping dat in het zicht blijft raden wij daarom ook wel douglas dakbeschot 18x145mm (smalle plank) of douglas dakbeschot 18x195mm (brede plank) aan. Ook vellingdelen en kraaldelen zoals Vuren vellingdelen en vuren kraaldelen worden ook veel toegepast als dakbeschot bij overkappingen.
Dakbeschot osb of underlayment platen
OSB en Underlayment worden veel toegepast als dakbeschot platen. Dakplaten van hout zijn sterk en makkelijk te verwerken. Wat is het beste keuze voor dakplaten van hout? Underlayment dakbeschot is iets sterker dan OSB dakbeschot en wordt doorgaand het meest toegepast als dakbeschot. Vraag voor de specifieke eisen van een project altijd advies aan een professionele bouwer of architect.
Underlayment of OSB?
In tegenstelling tot underlayment, is een OSB plaat samengesteld uit langwerpige houtschilfers die in lagen worden gerangschikt en met hars worden samengeperst. Het resultaat is een stevig paneel met uitstekende structurele eigenschappen.
Bij het kiezen tussen underlayment en OSB is het essentieel om rekening te houden met de specifieke eisen van je project. In vergelijking met underlayment heeft OSB een ruwer oppervlak. Dit maakt het minder geschikt voor directe vloerafwerkingen en meer geschikt voor toepassingen waar de afwerking minder belangrijk is. Als je een glad oppervlak nodig hebt voor vloerbedekking, is underlayment wellicht de betere keuze. Aan de andere kant, als je op zoek bent naar structurele sterkte in toepassingen zoals dakbedekking, kan OSB de voorkeur hebben. OSB wordt vaak gebruikt in dakconstructies, wandbekleding en andere toepassingen waar structurele sterkte van groot belang is.