Houthandel van Gelder tel:+31 (0)38 376 0173 - Offerte aanvragen? Contact

Veelgestelde vragen

Bekijk hier de veelgestelde vragen met betrekking op douglas hout. Het is één van de meest populair houtsoorten op dit moment. Wij verkopen onder andere douglas balken, planken, Zweeds rabat, douglas palen, vlonderplanken en diverse andere douglashout.

Veelgestelde vragen douglas hout

Is douglas hout geïmpregneerd?

Nee, douglas hout is niet geïmpregneerd. Douglashout bevat van nature wel veel hars. Geïmpregneerd tuinhout wordt wel veel toegepast in bijvoorbeeld tuinen. Hiervoor wordt vaak geïmpregneerd vuren of geïmpregneerd grenen gebruikt. U kunt hier geen geïmpregneerd douglas hout kopen.

Wat is douglas tuinhout?

Douglashout is een houtsoort die afkomstig is van de douglasspar. Het spinthout is bruinig en het kernhout  is kenmerkend roze-bruin. Het kernhout is matig duurzaam klasse 3-4. Daarentegen in het spinthout niet-duurzaam, klasse 5. Lees meer in het blog 'Wat is douglas hout?'.

Is douglashout duurzaam?

Deze houtsoort is in Europa veel aangeplant in productiebossen. Oorspronkelijke komt het uit Noord-Amerika. Hierdoor is deze houtsoort ruim voorradig. Jaarlijks mag er een beperkt areaal gekapt worden. Wij werken alleen met hout uit verantwoord beheerde bossen. Douglashout wordt ook aangeplant in Nederland. het wordt dan inlands douglashout genoemd.

Is douglashout duur?

Douglashout is altijd relatief goedkoop geweest. Door de populariteit zijn de prijzen van douglashout in 2021 gestegen. Wij hebben onze prijzen daarom helaas beperkt moeten verhogen. Verder speelt mee dat door de corona crisis de houtindustrie in landen als Frankrijk en Duitsland gedeeltelijke plat lag. Hierdoor is de beschikbaarheid verminderd. 

Is douglashout vers gezaagd?

In principe is ons douglas hout vers gezaagd, tenzij anders vermeld. Dit is belangrijk om te weten wanneer u bijvoorbeeld een tuindeur gaat maken van douglashout. Vers gezaagd douglashout kan krimpen, waardoor kieren kunnen ontstaan in constructies. Daarom wordt Zweeds rabat bijvoorbeeld met overlap geplaatst.

Kan ik douglashout schilderen?

Een douglas balk of douglas plank in de buitenlucht werkt. Dit heeft invloed op verf. Hierdoor zal craquelé ontstaan of zelfs scheuren in uw verf. Daarom wordt douglashout meestal gebeitst. Beits werkt mee en beschermd het douglashout goed tegen vocht en schimmels. 

Kan ik douglas hout beitsen?

Ja, wij adviseren het gebruik van een goede beits. Er zijn diverse semi dekkende of transparante beitsen te koop. U kunt bij ons Remmers HK Lazuur beits kopen. Deze beits beschermt uw hout goed tegen vocht, houtrot, algen, aantasting door wespen en tegen aantasting door schimmels. Na 1 a 2 jaar kunt u het hout gerust weer bijwerken met deze beits. Zwart douglas hout zoals Zweeds rabat zwart gespoten en Zweeds rabat zwart gedompeld is voorzien van zwarte Remmers HK Lazuur beits.

Is douglas hout hardhout?

Nee, het is geen hardhout maar naaldhout. Europees hardhout zoals eiken of tropisch hardhout groeit minder snel. Hierdoor zijn deze houtsoorten beter bestand tegen invloeden van buitenaf. Eiken is een luxe alternatief voor douglashout in bijvoorbeeld een overkapping of kapschuur.

Is douglas hout sterk?

Douglas hout is een sterke houtsoort. Het is een duurzame en relatief harde houtsoort. Hierdoor wordt het bijvoorbeeld toegepast in kapschuur constructies, blokhutten, tuinhuizen en diverse andere constructies.

Wat zijn de voordelen van douglas hout?

De voordelen van douglas hout zijn onder andere dat het in West Europa ruim voorradig is. Het hout is relatief makkelijk te bewerken en goedkoop. Het is het ideale tuinhout. Zeker wanneer u het hout niet in aanraking laat komen met de ondergrond en wanneer het hout gebeitst wordt dan gaat het lang mee.

Wat zijn de nadelen van douglas hout?

Douglashout kent ook nadelen. Zo moet grondcontact vermeden worden. Houd het hout het liefst 20 cm van de grond. Gebruik daarom altijd betonpoeren. Bij schuttingen kunt u een betonplaat toegepast worden. Douglashout is wanneer het niet behandeld is, minder duurzaam. Daarom adviseren wij altijd om douglashout te beitsen met bijvoorbeeld HK Lazuur beits van Remmers. Douglashout bevat ook hars die zichtbaar kan worden als druppeltjes. 

Waar komt douglas hout vandaan?

Douglashout komt oorspronkelijke uit Noord Amerika. Later is het grootschalig aangeplant in West Europese bossen. Daardoor is het tegenwoordig één van de meest duurzame houtsoorten voor in de tuin. 

Kan ik douglashout direct in de grond plaatsen?

Ja dit kan, maar wij adviseren het niet. Houd er rekening mee dat deze houtsoort relatief snel gaat rotten. Daarom worden bij constructies vaak betonpoeren gebruikt. Hiermee vermijden wij direct grondcontact. Met Griffon Liquid Rubber kan eventueel het gedeelte onder de grond extra beschermd worden tegen houtrot. Hardhouten palen, geïmpregneerde palen of betonpalen gaan in combinatie met een douglas schutting langer mee. Daarom zijn douglas hout beton schuttingen ook zo populair. 

Wat is beter Douglas of geïmpregneerd hout?

Geïmpregneerd hout heeft een duurzaamheidsklasse 2-3 (10 - 25 jaar). Het is duurzaam tot matig duurzaam en gaat langer mee dan douglashout. Douglashout heeft namelijk duurzaamheidsklasse van 3-4 (5 - 15 jaar) en is matig tot weinig duurzaam. Geïmpregneerd hout is dus qua duurzaamheidsklasse beter dan douglas hout.

Welke kleur heeft douglas hout?

Vers gezaagd douglas hout heeft een roze-oranje kleur. Na verloopt van tijd zal douglas hout vergrijzen. U kunt dit proces vertragen door middel van een transparante beits. Ook kan douglashout in verschillende kleuren zoals zwart en wit gebeitst worden.

Welk soort hout is geschikt voor mijn overkapping?

Douglas hout is zeer geschikt voor de bouw van overkappingen en veranda’s. Het hout is relatief goedkoop en uitermate geschikt als tuinhout. Voor een luxe uitstraling kunt u ook kiezen voor eikenhout. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor een overkapping met plat dak of een kapschuur model overkapping.

U maakt gebruik van een verouderde versie van
Internet Explorer, klik hier om deze te updaten.
x