Menu
EUR
Verschillen tussen fijnbezaagd hout en geschaafd hout

Verschillen tussen fijnbezaagd hout en geschaafd hout

Door: Ingrid Westrik Reacties: 0

Hout is een van de meest voorkomende bouwmaterialen voor de tuin. Dit omdat tuinhout heel veel mogelijkheden heeft. Er zijn veel verschillende houtsoorten met allemaal hun eigen voor- en nadelen. Tuinhout wordt bv. gebruikt voor schuttingen, overkappingen, carports, schuren, tuinhuisjes, vlonders en tuinmeubels. Met het juiste hout kun je de mooiste creaties maken. Naast de verschillende houtsoorten waaruit je kunt kiezen, kun je ook vaak kiezen voor verschillende bewerkingen. Welke type bewerking dat je kiest is bepalend voor het uiterlijk en de uitstraling van je tuinproject. Meestal kun je kiezen tussen fijnbezaagd of geschaafd hout. Maar wat is het verschil tussen deze bewerkingen nu eigenlijk?

Wat is fijnbezaagd hout?

Fijnbezaagd hout is vers hout, dat in de houtzagerij met een bepaald soort zaag op maat is gezaagd uit een boomstam. Meestal wordt hiervoor een lintzaag, een bandzaag of een cirkelzaag gebruikt. Fijnbezaagd hout heeft altijd een ruw oppervlak en het hout kan zaagrafels bevatten. De randen van het hout kunnen ruw zijn en soms een splinter missen.

Verschillende factoren spelen mee in de ruwheid van het hout.

Hoe ruw het hout is, dat is afhankelijk van verschillende factoren. Factoren die mee kunnen spelen zijn o.a. wat voor soort zaag er gebruikt is en hoe scherp de zaag was tijdens het zagen. De ruwheid is ook afhankelijk van in welke periode het hout gezaagd wordt. In een nattere periode zal het hout ruwer zijn dan wanneer het hout in een drogere periode wordt verwerkt. Per houtsoort is er een groot verschil in ruwheid en hoeveel splinters het hout heeft als het fijnbezaagd is. Fijnbezaagd hardhout is egaler en heeft minder splinters dan fijnbezaagd zachthout (bv. grenen of vuren). Door de bovengenoemde factoren kan er zelfs bij planken of balken van dezelfde houtsoort onderling een verschil zijn van ruwheid.

Fijnbezaagd hout heeft een robuustere uitstraling.

Fijnbezaagd hout ziet er robuust en ruw uit. Als je met je hand over fijnbezaagd hout zou gaan is de kans op splinters zeer groot. Fijnbezaagd hout wordt vaak gebruikt voor overkappingen, schuren en tuinhuisjes. Dit vanwege de robuustere en iets minder afgewerkte uitstraling van fijnbezaagd hout. Je merkt bij tuinhout dat mensen een extra stukje natuur willen toevoegen aan de tuin. Met fijnbezaagd hout krijgt je tuinproject een natuurlijk en stoer uiterlijk.

Fijnbezaagd hout is minder vormvast.

Omdat fijnbezaagd hout vers hout is, kan het hout nog (veel) vocht verliezen. Doordat er bij fijnbezaagd hout nog vocht verlies plaats kan vinden, is fijnbezaagd hout minder vormvast. Het ruwe hout is vaak niet helemaal haaks en er zullen vaker afwijkingen in diktes en oneffenheden aan het oppervlak van het hout voor komen bij fijnbezaagd hout. Omdat ruw hout makkelijk kan splinteren is het hout minder handzaam. Als er te veel splinters aan fijnbezaagd hout zitten, dan kun je ervoor kiezen om zelf het hout een klein beetje op te schuren. Op deze manier kun je veel splinters voorkomen. Bij ruw steigerhout wordt bv aangeraden om het hout eerst zelf op te schuren voordat je het verwerkt.

Fijnbezaagd hout neemt beits beter op.

Gebruik bij het beitsen van fijnbezaagd hout een grove kwast. De beits wordt door het fijnbezaagde hout beter opgenomen dan door geschaafd hout. Dit komt omdat de beits bij fijnbezaagd hout dieper kan doordringen in de vezels van het hout. 

Wat is geschaafd hout?

Als fijnbezaagd hout door een schaafmachine heen wordt gehaald, is het eindresultaat geschaafd hout. Het fijnbezaagde hout is vaak licht gedroogd, voordat het hout door de schaafmachine gaat. Bij het schaven van het hout wordt er van alle zijkanten een plakje afgeschaafd. Omdat er van alle zijkanten een stukje afgeschaafd wordt, is een geschaafde balk minder dik, er wordt namelijk ongeveer 1cm afgeschaafd.

Geschaafd hout heeft een glad oppervlak.

Omdat het schaven van het hout machinaal gedaan wordt, heeft het oppervlak van het hout vrijwel geen oneffenheden en ruwe vlakken meer. Geschaafd hout heeft dus ook geen splinters. Als je over een geschaafde balk of plank gaat met je hand, dan voelt het hout glad aan. Vroeger werd er voor bouwconstructies vaak fijnbezaagd hout gebruikt, maar tegenwoordig wordt er met name geschaafd hout toepast in de bouw, dit omdat het geschaafde hout maatvast is.

Geschaafd hout heeft een afgewerkte uitstraling.

Het geschaafde hout ziet er modern en glad uit. Geschaafd hout wordt vaak voor carports, schuttingen, vlonders, tuinmeubels, schuren en overkappingen gebruikt, dit omdat het geschaafde hout vormvast is. Met het gebruik van geschaafd hout, krijgt je tuinproject een strak en modern uiterlijk. Het meeste geschaafde hout heeft afgeschuinde of afgeronde hoeken. De afwerking van geschaafd hout is strakker en ook geschikt voor bijvoorbeeld buiten meubels.

Geschaafd hout is makkelijker te verven.

Omdat geschaafd hout glad is en weinig oneffenheden heeft, is het hout zeer geschikt om te verven. Door het hout te verven komt er een beschermlaagje om het hout, dat zorgt ervoor dat er geen vocht in het hout kan trekken. Een nadeel van verven is dat het vocht wat nog in het hout zit niet weg kan uit het hout. Geschaafd hout kan ook worden behandeld met beits. Doordat het hout geschaafd is kan de beits iets minder ver in het hout trekken. Beits zorgt voor een beschermlaag die ademt, hierdoor kan het vocht van buitenaf niet in het hout trekken Maar het vocht wat in het hout zit, kan door de beschermlaag heen wel naar buiten.

Geschaafd hout is duurder dan fijnbezaagd hout.

Er is een prijsverschil tussen geschaafd hout en fijnbezaagd hout. Het geschaafde hout is verder bewerkt dan fijnbezaagd hout en deze extra bewerking zie je dan ook terug op het prijskaartje. Beide bewerkingen hebben hun voor- en nadelen en welke bewerking het beste past bij jouw tuinproject is een persoonlijke voorkeur. Mocht je twijfelen over welke afwerking het meest geschikt is voor jouw tuinproject, neem dan contract met op ons voor een vrijblijvend advies. Of kom langs in onze winkel aan de Voskuilerdijk 4a in Hattemerbroek, hier hebben wij zowel fijnbezaagd hout als geschaafd hout liggen.


Reacties (0)

There are no comments yet, be the first one to comment
Winkel met webshop
Houthandel sinds 1979. Wij hebben naast onze webshop, ook een winkel nabij Zwolle.
Bezorging
Gratis levering vanaf €1500,-. Levertijd gemiddeld 7 werkdagen
Ruime voorraad
Ruime voorraad hout: zowel online, als in onze winkel
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter. Let op, uw reactie wordt gepubliceerd onder het artikel. Dit is geen contactformulier.

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!