Houthandel van Gelder tel:+31 (0)38 376 0173 - Offerte aanvragen? Contact

Scheuren in douglas hout en eikenhout zijn normaal

  • Geplaatst op
  • 0
Scheuren in douglas hout en eikenhout zijn normaal

Scheuren in douglas hout of eikenhout? Dit wordt ook wel de werking van hout genoemd en is een eigenschap van ons hout.

Ons hout zoals douglas hout en eikenhout werkt door vochtverlies. Hout is een natuurproduct. Wanneer hout nat wordt dat zwelt het. In de zomer verliest het hout vocht waardoor er door de toenemende spanning in het hout duidelijk zichtbare krimpscheuren kunnen ontstaan. Soms kun je dit zelfs horen en hoor je het hout scheuren! Ga je daarna weer richting een nattere periode dan zullen de scheuren kleiner worden of zelfs weer verdwijnen doordat het hout vocht opneemt. Dit wordt ook wel de werking van hout genoemd.

Wij verkopen vrijwel alleen douglas hout dat buiten het hart is gezaagd. Hierdoor verminder je scheurvorming en kromtrekken van het hout. Een uitzondering hierop is de douglas balk 200x200mm.

Scheurvorming is een eigenschap van hout en bij eikenhout vaak ook gewenst. Het geeft een constructie een 'oud' en robuust uiterlijk. Het is dus niet zo dat bij scheurvorming de kwaliteit van het hout slecht is. Het is een natuurlijke eigenschap van hout.

Rabatdelen

Rabatdelen kunnen net als vellingdelen tegen elkaar gemonteerd worden omdat deze planken door de overlapping hiervoor geschikt zijn. Dit maakt rabat bijvoorbeeld zeer geschikt voor bijvoorbeeld gevelbekleding. Door de werking van het hout zullen geen kieren ontstaan.

Douglas Planken en Eiken Planken

Wanneer u gebruik maakt van normale planken moeten deze elkaar overlappen. Door ze te 'potdekselen' zullen er geen kieren ontstaan wanneer het hout gaat krimpen. Houdt wel rekening met een overlap van 2 a 3cm naargelang de breedte van de plank.

Overige 'mankementen' aan hout

Merg of houtstralen: Het merg van loofhout (bijvoorbeeld eiken) en naaldhout (bijvoorbeeld douglas hout) zorgt ervoor dat de boom voeding krijgt. Dit is dus geen houtrot

Zoutvorming bij geïmpregneerd hout: Geïmpregneerd hout heeft soms een geel/groene kleur. Dit verdwijnt vanzelf.

Hars: Vers hout kan hard bevatten. Dit kunt u eventueel verwijderen met een schaaf.

Noesten of kwasten: Het ene hout is gevoeliger voor noesten dan het andere hout. Noesten kunnen eventueel opgevuld worden.

Hardhout gom: Door regen kan er een gekleurde stof uit hardhout vrijkomen. Dit is geen probleem.

Kleine gaten: Soms heeft hout door insecten minuscule gaatjes. Dit is geen houtworm en kan verder geen kwaad.


 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter. Let op, uw reactie wordt gepubliceerd onder het artikel. Dit is geen contactformulier.
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.