Menu
EUR
Douglas hout of eikenhout?

Douglas hout of eikenhout?

Door: Ingrid Westrik Reacties: 0

Douglas hout of eikenhout? 

Je hebt een geweldig idee voor een houtproject in de tuin. Dus je gaat zoeken naar geschikt hout, want het moet natuurlijk wel perfect worden. Maar welke houtsoort kies je? Er zijn heel veel verschillende houtsoorten en iedere soort heeft weer zijn eigen voordelen en nadelen. 

[products=blog_douglashout_eikenhout]

Bij houthandel van Gelder gebruiken we vaak Douglas hout of eikenhout voor onze overkappingen, kapschuren en tuinhuisjes.  

Kijk goed naar de eigenschappen van de verschillende houtsoorten. Denk daarbij niet alleen aan de prijs en hoe het eindresultaat er uit moet zien. Maar ook naar hoeveel onderhoud een houtsoort nodig heeft en wat de levensduur van het hout is.  

Douglas hout 

Douglas hout is een veelzijdige houtsoort. Het hout valt op door zijn mooie warme rode kleur, deze kleur zal door de weersinvloeden verkleuren naar een stoere grijze kleur. Wil je het vergrijzen uitstellen? Behandel het Douglas hout dan met een goede Douglas beits. De beits zal een beschermlaag creëren, hiermee stel je het vergrijzingsproces uit. Voor het beste effect moet het beitsen 1x per jaar worden herhaald. 

Douglas hout is sterk, stabiel en is redelijk bestand tegen schimmels. Dit komt door de hars die in het Douglas hout zit, hierdoor verhardt het kernhout en hebben de schimmels minder vat op het hout. 

Hou er rekening mee dat hout werkt door de weersomstandigheden. In het voorjaar/zomer zal het hout krimpen en in het najaar/winter zal het hout zich juist uitzetten. Het krimpen en uitzetten van het hout kan scheuren veroorzaken. De scheuren zeggen niets over de kwaliteit van het hout.  

Als het Douglas hout onbehandeld wordt verwerkt dan heeft het hout een levensduur van rond de 10 jaar. Behandel je het hout met een goede Douglas beits of verf dan kun je de levensduur verlengen naar ongeveer 15 jaar. Het hout moet dan wel 1x per jaar behandeld worden.  

Naast dat een eventuele behandeling een factor is in de levensduur, heeft ook de plaatsing van het hout invloed op de levensduur. Douglas hout kan redelijk tegen vocht, maar het hout moet niet constant in aanraking met vocht staan. Zorg er daarom voor dat Douglas hout niet rechtstreeks in contact staat met de grond, maar plaats jouw project op bv. betonpoeren. 

Gebruikt rvs schroeven en bevestigingsmateriaal bij het plaatsen van Douglas hout. Als het hout in contact komt met metaal dan kunnen er soms lelijke vlekken ontstaan op het hout. Dit komt door het looizuur wat in het hout zit. Soms ontstaan er vlekken bij het vervoer, omdat het hout in aanraking komt met bv. de lepels van de heftruck. De vlekken zijn te verwijderen met ontweringswater of oxaalzuur. 

Machinaal is Douglas hout makkelijk te verwerken, boren en zagen gaat makkelijker bij Douglas hout dan bij bv. eikenhout. Het hout is harshoudend, als de hars opdroogt wordt het hout harder. Hierdoor is het met handgereedschap iets lastiger te bewerken. 

Douglas hout wordt vaak gebruikt voor tuinschermen, kozijnen, overkappingen, kapschuren, tuinhuisjes, veranda’s en pergola’s. Douglas hout is geschaafd of fijnbezaagd (ruw) te bestellen. 

 

Eikenhout 

Eikenhout is een harde sterke houtsoort. Eikenhout heeft een rustieke tijdloze uitstraling, daarom is dit hout zeer geschikt voor buitengebruik. Eikenhout wordt meestal niet behandeld, deze houtsoort is juist heel populair in zijn natuurlijke uitstraling. Eikenhout heeft een exclusieve look door zijn grove tekening met vlammen en spiegels, die nog mooier wordt door de jaren heen. Eikenhout kan gebeitst of geverfd worden, dit heeft wel invloed op de natuurlijke kleur/tekening. 

Eikenhout heeft een lange levensduur, het hout gaat 20 tot 25 jaar mee. Eikenhout is een harshoudende houtsoort, hierdoor kan er hars uit de noesten vloeien. De hars zal indrogen, hierdoor is het hout heel duurzaam en na indroging extra hard. Zorg dat het eikenhout niet in aanraking komt met een vochtige ondergrond, als het hout met veel vocht in aanraking komt, dan zal dat de levensduur aanzienlijk verkorten. 

Door weersinvloeden zal het eikenhout verkleuren. De verkleuring begint zodra het eikenhout buiten wordt geplaatst. Het verkleuringsproces begint vaak met waterkringen/strepen die donker tot zwart van kleur zijn. Na verloop van tijd zullen deze vlekken wegtrekken en zal het eikenhout langzaam mooi grijs verkleuren. 

Zorg ervoor dat het eikenhout na de levering snel verwerkt wordt, het hout heeft de eigenschap om snel krom te trekken. Het is belangrijk om de randen van het eikenhout goed stomp te geschuren, de splinters die van het eikenhout kunnen afbreken zijn soms erg lang. 

Hou er rekening mee eikenhout na bewerking nog doorwerkt. Door vocht of droogte ontstaat er een verandering in het volume van het hout, hierdoor kunnen er (flinke) scheuren in het eikenhout ontstaan. Dit past bij het karakter van eikenhout. De scheuren hebben over het algemeen geen invloed op de kwaliteit, stabiliteit of duurzaamheid van het hout. Eikenhout is een houtsoort die eigenlijk nooit zonder kop- of krimpscheuren zal zijn. 

In eikenhout zit veel looizuur, daarom is het belangrijk om rvs schroeven te gebruiken. Looizuur reageert op staal, hierdoor kun je lelijke vlekken krijgen in het hout. De vlekken zullen wegtrekken als het hout vergrijsd. Omdat eikenhout van nature veel looizuur bevat, kan het hout ‘uitbloeden’. Dit proces kan bruine vlekken achterlaten de ondergrond. Deze vlekken zijn hardnekkig en zullen na verloop van tijd langzaam verdwijnen.  

Een groot voordeel is dat eikenhout in grote, zware afmetingen verkrijgbaar is. Eikenhout wordt veel gebruikt voor tuinmeubels, overkappingen, kapschuren en tuinhuisjes.  

Hout is een natuurproduct 

De keuze in houtsoort is heel persoonlijk. Kijk daarom goed naar de eigenschappen van het hout en realiseer je dat hout een natuurproduct is. Welke houtsoort je ook kiest, al het hout beweegt mee met zijn omgeving. Elke houtsoort zal verkleuren, krimpen en uitzetten. Je kunt hout beïnvloeden met olie, beits of verf, maar uiteindelijk stel je daarmee alleen het verouderingsproces uit. 

Mocht je vragen hebben over Douglas hout of eikenhout, neem gerust contact met ons op. Je bent ook altijd welkom in onze winkel aan de Voskuilerdijk 4a in Hattemerbroek. 


Reacties (0)

There are no comments yet, be the first one to comment
Winkel met webshop
Houthandel sinds 1979. Wij hebben naast onze webshop, ook een winkel nabij Zwolle.
Bezorging
Gratis levering vanaf €1500,-. Levertijd gemiddeld 7 werkdagen
Ruime voorraad
Ruime voorraad hout: zowel online, als in onze winkel
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter. Let op, uw reactie wordt gepubliceerd onder het artikel. Dit is geen contactformulier.

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!