Menu
EUR
Wat kunt u tegenkomen in / op tuinhout?

Wat kunt u tegenkomen in / op tuinhout?

Door: Raymond Heibrink Reacties: 0

 

Werking van hout, uitzetten, krimpen of scheuren

Werking van houtHet werken van hout is de verandering die ontstaat door invloeden van buitenaf en dan met name vocht en de luchtvochtigheid. Door vocht of droogte ontstaat volumeverandering waardoor hout kan uitzetten of krimpen, waardoor scheuren kunnen ontstaan. Geen enkel tuinhout zal zonder werking zijn, omdat deze altijd onderhevig is aan de weersomstandigheden. De scheuren die ontstaan hebben over het algemeen geen invloed op de stabiliteit of duurzaamheid van het hout. Er is zelfs de mogelijkheid dat onder invloed van de luchtvochtigheid de ontstane scheuren weer volledig dicht kunnen gaan.

 

 

 

 

 

Zwarte strepen op (eiken)hout

Zwarte strepen eikenhout

Helaas zijn de zwarte vegen en vlekken een nare eigenschap van eikenhout. Eiken bevat van nature looizuren. Deze reageren op aanraking met staal. Door bijvoorbeeld contact met stalen heftrucklepels, een stelling of een zaaglijn in het productieproces ontstaan zwarte plekken en strepen. Deze verdwijnen na plaatsing vanzelf door weersinvloeden, maar kunnen ook verwijderd worden met ontweringswater. Wij adviseren altijd RVS bevestigingsmaterialen te gebruiken bij de montage van eiken, om te voorkomen dat het looizuur vlekken veroorzaakt. Om zwarte vlekken uit eikenhout te verwijderen gebruik je best sterk verdund zwavelzuur of oxaalzuur. Tenslotte was je na met bleekwater. Opmerking: doe dit karweitje buiten of in een goed geventileerde ruimte.

 

 

 

Hars. En witte, groene vlekken in hout

Hars

Hars is de natuurlijke bescherming van bomen tegen virussen en ongedierte. Het is een natuurlijk product dat hoort bij hout, de hoeveelheid hars en uiterlijk verschilt per boomsoort. Bij het impregneren van hout krijgt het hars een afwijkende kleur, het lijkt er dan op of er zoutvorming optreedt aan de buitenkant van het hout. Dit hars met afwijkende kleur zal met verloop van tijd gewoon verdwijnen. Hars kan ook met een borstel makkelijk weggeveegd of geschraapt worden. Als dit niet makkelijk gaat kan de hars eventueel verwarmd worden voor verwijdering. Wegpoetsen met een doek terpentine wil vaak ook helpen.

 

 

 

Kernhout en spinthout

Kernhout en spinthoutElke boom heeft kern- en spinthout. Kernhout is meestal het wat donkere hout in het binnenste van de boom, spinthout zit tussen het kernhout en de bast in en zorgt voor de sappenstroom. Spinthout is vaak lichter van kleur dan kernhout. Spinthout is minder duurzaam, maar doet niets af aan de sterkte van de balken en zal met de tijd bijkleuren door weersinvloeden. Bij behandelen met een HK lazuur in de juiste kleur zal er voor zorgen dat het kleurverschil na een tijd zelfs niet meer zal opvallen.

 

 

 

 

 

Pinholes, gaatjes in hout

gaatjes in houtHet kan voorkomen dat er kleine gaatjes in het geleverde hout zit, dit zijn ‘pinholes’. Deze gaatjes ontstaan door nathoutboorders. Deze nathoutboorders leven van de sapstroom in de boom en gaan dood wanneer de boom gekapt word. In gezaagd / gedroogd hout komen ze niet meer voor. De ontstane gaatjes hebben verder geen effect op het hout en is niets om zorgen over te maken en de pinholes hoeven dus ook niet meer behandeld te worden.

 

 

 

 

 

Wat zijn knoesten?

Knoesten in houtKnoest word ook wel kwast, noest of weer genoemd. Dit zijn plaatsen waar de takken uit de boom groeide, een knoest heeft daarom een andere richting dan de rest van het hout. Dit hoort bij het karakter van het hout. Loszittende knoesten kunnen met houtlijm weer gemakkelijk vast gezet worden.

 

 

 

 

 

 

 

Kleurverschil in hout

Kleurverschil in houtNa verloop van tijd zal alle hout, door invloeden van buitenaf verkleuren en vergrijzen. Het vergrijzen van hout is iets wat gedeeltelijk voorkomen kan worden door het hout te behandelen met beits of olie. Hoe donkerder de behandeling, hoe beter het hout beschermd is.

 

 

 

 

 

 

 

Schimmel op hout

Schimmel op houtVooral tijdens warme en vochtige periodes kan het voorkomen dat schimmels vat krijgen op hout. Dit uit zich door het zichtbaar worden van schimmelplekken op het hout. Schimmels hebben geen invloed op de kwaliteit van het hout. Laat bij schimmelvorming het hout goed drogen, daarna is het vaak zo van het hout droog te borstelen of te met bleekwater te borstelen. Mocht er toch nog schimmel zichtbaar zijn kan dit eventueel ook nog met schuren te verwijderen zijn.

 

 

 

 

 

 

Maatafwijkingen in het hout

Maatafwijking houtDoor vocht of droogte ontstaat volumeverandering waardoor hout kan uitzetten of krimpen. De oogstperiode, en verwerking van het product zoals dompelen hebben daar ook invloed op. Dit is dan ook de reden dat wij aangeven op onze website dat er een afwijking kan voorkomen van +/- maximaal 10 millimeter.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tips: Hoe kan tuinhout het beste bewaard worden?

U heeft zin om aan de slag te gaan in uw tuin en heeft hiervoor een mooie project voor bedacht waar veel hout voor nodig is. Het is erg belangrijk dat het bestelde hout op een goede manier word bewaard. Wanneer het hout op een verkeerde manier bewaard bent u er bijna verzekerd van dat het hout er niet beter van word. Het hout kan bijvoorbeeld kromtrekken waardoor het onbruikbaar wordt.

 

Als u van plan bent om het hout pas weken na levering te gaan verwerken, zorg dan voor een goede luchtcirculatie in uw houtstapel. Het is daarbij belangrijk dat het hout niet geheel afgesloten word met een plastic laag. Het hout dient wel afgedekt te worden, maar dus niet te worden afgesloten. Hierdoor vermindert de luchtcirculatie en mogelijke gevolgen zijn schimmelvorming, kromming of scheuring van het hout.

 

Wanneer u hout bewaart, legt u dit hout in rechte stapels neer (zoals aangeleverd) Dit voorkomt kromming van het hout. Om een goede luchtcirculatie te behouden, kunt u latjes plaatsen tussen de lagen. Verstandig is ook om het hout in de schaduw te leggen en direct zonlicht te vermijden, dit is ook tegen kromming van het hout.

 


Reacties (0)

There are no comments yet, be the first one to comment
Winkel met webshop
Houthandel sinds 1979. Wij hebben naast onze webshop, ook een winkel nabij Zwolle.
Bezorging
Gratis levering vanaf €1500,-. Levertijd gemiddeld 7 werkdagen
Ruime voorraad
Ruime voorraad hout: zowel online, als in onze winkel
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter. Let op, uw reactie wordt gepubliceerd onder het artikel. Dit is geen contactformulier.

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!